民族名片 | “目瑙纵歌”景颇族  Marai rong ai Jinghpo Wunpong myu sha ni - 景颇新闻 - 景颇文-德宏民语文网

Shiga masa景颇新闻

Marai rong ai Jinghpo Wunpong myu sha ni

民族名片 | “目瑙纵歌”景颇族 

时间:2018-08-10 11:11:22 来源:景颇人

  Jinghpo Wunpong amyu ni go lo madung Yinnan mungdo gaba Sakhkung mungdo ko lo madung nga shanu ma ai. Jinghpo Wunpong amyu ni go labau galu ai amyu ni re.

  Jinghpo Wunpong amyu ni moi prat go hkauna galo sha, hkarang yi hkyen sha rai nga lai wa yu sai, ya daini Jinghpo Wunpong myu sha ni a nga pra sat lawat lani hte lani laklai shai mat wa sai, kosi hpang gara hkrum ai ten nhtoi ni hpe kau da nna, kaga amyu ni hte rau prat dep lahkam htot hkrat wa lu sai. Ya daini jak hte hkauna galo sha ai shara lo lo rai sai, ngui pyo ai nhtoi lu la sai hte maren, Jinghpo Wunpong myu sha ni logadat hpaji sharin hka ja nga ai hte rau, madu amyu a htunghking hpaji hpe mung dingyang matut shachyo gun hpai to nga ai.

  景颇族是我国一个具有悠久历史的少数民族。

  主要分布在我国云南省。

  景颇族是热情活泼的太阳之女。

  她使用景颇语和载瓦语两种语言,

  她靠着口头文学和歌舞来记载自己的文化。

  她讨厌被人摸头、拍肩膀,

  喜欢说谚语。

  今天请随小编一起走进景颇族,

  体验一下那里的民俗风情吧~

  云南芒市,傣语称为“勐焕”意即黎明之城。是云南德宏州政治、经济、文化和交通的中心。这里依山傍水,气候适宜,是德宏民族文化最集中的地方。摄影 张修身/人民画报

  Moi na Mangshi pa, ya daini go Sakhkung mungdo na mung masa, ja sutgan, kunghpan hpaji hte lai wa lai sa lam ginju re.

  景颇族人主要从事农业生产,

  粮食作物以水稻、旱谷为主,其次是玉米。

  解放前,

  景颇族的社会经济发展十分落后,

  生产力水平较低。

  解放前,景颇族生计以刀耕火种的原始农耕为主,生产工具十分简陋。摄影 郑光华/人民画报

  Mungdan shanglot garai n lu yang dem ton ai datbung.

  解放后,

  景颇族人享受到民族平等的权利,

  随着生产水平不断发展,

  人们的生活水平也不断提高。

  食不果腹,衣不蔽体的日子一去不复返了。

  Kosi hpang gara hkrum ai ten hpe kau da sai.

  使用原始农具的日子已经过去,现在他们也用上了打谷机。

  Jak hte mam dup nga ai hkaimu masha ni.

  20世纪50年代的中国合作化运动,

  使景颇族发生了翻天覆地的变化。

  潞西县三台山人民公社为景颇族社员新建的村舍。村社前面是他们从前住的破茅屋。摄影 郑光华/人民画报

  Lusi ginwang Sanhtaishan kungshe ni Jinghpo amyu ni hpe galo ya ai nta ningnan hte shong e shanhte rong yu ai nta ningsa.

  景颇族主要聚居于云南省德宏傣族景颇族自治州的潞西、瑞丽、陇江、盈江和梁河等县山区。成立人民公社后,潞西县三台山的景颇族社员,从一家一户单独劳动转变为集体出工了。摄影 郑光华/人民画报

  Mungchying sha kungshe nga ai hpang, Sanhtaishan na Jinghpo amyu ni shawa bungli sa wa nga ma ai.

  芒究水库在潞西市芒市镇东南3公里处,1958年修建。水面面积0.94平方公里,库容量1600万立方米,水库三面环山,一面坝堤高筑。坝上建有廊亭等设施。摄影 张修身/人民画报

  Mangshi Manggyu hka nong.

  “目瑙纵歌”

  万人狂舞的目瑙纵歌。目瑙纵歌是云南景颇族最为隆重的传统民族节日。摄影 杨绍辉

  Manau wang.

  “甩银泡”舞蹈,采用了景颇族极富特色的群舞《目脑纵歌》中的一些舞蹈语汇,并融合景颇族妇女一些劳作的形体,创编而成的富有景颇族传统特色的舞蹈。摄影 博巴

  Ka manot ginsup.

  象征图案

  景颇族的民间舞蹈,蕴藏丰富,历史悠久而又别具丰采。如欢庆自娱性舞蹈“目脑纵歌”、“整歌”、“叮歌”。“目脑”意为“大家跳舞”。摄影 谢仕勋

  Manau shadung.

  云南省德宏傣族景颇族自治州首府芒市的民族文化宫,占地数十亩,建筑形式具有浓郁的民族特色。摄影 李玉龙/新华社

  Mangshi amyu kunghpan hpaji htingnu chyinghka lam.

  民族服饰

  每逢目脑节日,村村寨寨的景颇人身着节日盛装,纷纷从四面八方涌入目脑广场。"目脑纵歌"已成为加强民族内部团结、具有丰富民族特色的民族文艺之花。摄影 胡蔷

  Jinghpo Wunpong amyu nu num ni a bu hpun hking.

在景颇族的“目脑纵歌”盛会上,所有的妇女都戴着由几十个大银泡连缀成的银肩帔,长长的舞队中那无数个晶莹的银泡,胜过了夏夜的满天繁星!瞧,妈妈身上的银泡装饰吸引了孩子。摄影 博巴\

  Soi palong.

  宗教信仰

  景颇族信仰万物有灵的原始宗教、崇拜自然和祖先,建立了特有的灵魂不灭和祖先崇拜观念体系的“董萨文化”。景颇族尤其崇拜太阳,传说景颇族的祖先曾娶太阳女为妻,景颇人是太阳的子孙。部分景颇族人信仰基督教和天主教。

  Jinghpo Wunpong amyu ni htunghking makam masham bungli galo nga ai salang ni.

  景颇族坟墓上的祭魂木雕“顾布绒”一般高约一公尺,大致像个人形以代表死者形象,但并不追求像逝者,仅仅作为一个亡灵的符号树立在坟上而已。摄影 王德英/人民画报

  景颇文

  景颇族过去没有文字,只能用刻木记事来交流。19世纪末曾创制了以拉丁字母拼写的景颇文字。1957年在其基础上作了改革,经过改进推广使用,同时也使用汉文。摄影 博巴

  Moi shong de go Jinghpo Wunpong amyu ni laika n lu ai majo, hpun hkan nhtu hte hka matsing, nam do rai shada shi hton shana dan hkat ma ai. Tsa ban 19 htum wa de Jinghpo Wunpong amyu ni mung laika lu sai.

  景颇刀

  景颇人爱刀,更喜好练刀术。在多姿多彩的景颇民间传统佳节活动中常举行耍刀表演。在景颇族男青年中,有许多人是 “耍刀”能手。每逢耍刀时,都身着民族服装,头上裹着包头。摄影 张寿正

  Nhtu hpai nna manau nau nga ai shadang sha ni.

  饮食文化

  在景颇族地方,或走进景颇人家,或在路上街边与景颇族的熟识者相逢,不论男女,对方大都会按景颇人的礼俗,拿出一个精致的竹制酒筒,以筒盖为杯把酒倒进里面请你品尝,就如其他民族朋友相见时递烟让茶一样自然。摄影 博巴

  Hkungga la-ra chye ai Jinghpo Wunpong amyu ni.

  绿叶宴是景颇饮食的永恒主题,也是最能体现景颇人热爱自然、改造自然、回归自然,聪明智慧、勤劳勇敢的典型,是景颇人招待客人最富于特色的宴席,甚至连吃饭摆宴席用的桌凳都是用绿色的竹桌、竹凳。摄影 博巴

  Jinghpo Wunpong amyu sha ni a htunghking lu sha.

  Hpagang du nga ai nu num yan.

  (Gale ai:Lahto Brang Ja)

  文章来源:人民画报 (图片来源:中国专题图库)